Vanwege de uitbraak van het coronavirus is de aangekondigde poppenhuisveiling op 28 maart in het Autotron verschoven naar 24 oktober.
Vanaf 2017 reist de tentoonstelling Doll’s House, een bijzondere collectie poppenhuizen, door Nederland. In september zullen de poppenhuizen van gerenomeerde Nederlandse architecten door Jochem van Gelder worden geveild in het Autotron in Rosmalen. De opbrengsten komen ten goede aan Energy4all en Stofwisselkracht. Via hen zal onderzoek naar energiestofwisselingsziektes en het vinden van een medicijn worden ondersteund.
Peter Masselink, architect en vader van Sverre, Juliet en Imre heeft 19 architecten gevraagd een poppenhuis te ontwerpen en bouwen. Sverre heeft een ernstige energiestofwisselingsziekte en dochter Imre overleed 14 jaar geleden aan dezelfde ziekte. Alle architecten werd gevraagd na te denken over het hebben van een energiestofwisselingsziekte en hoe een kind met een dergelijke ziekte zou kunnen spelen. Wat zijn of haar belevingswereld is. Dat moest op een of andere manier tot uiting komen in het poppenhuis.

Alle architecten kwamen met hun eigen antwoord in de vorm van poppenhuizen die een volledig andere betekenis en verschijningsvorm hebben dan de pronkpoppenhuizen van rond 1750 of de weinig aan de fantasie overlatende hardplastic barbiehuizen. Ze geven kinderen met een energiestofwisselingsziekte nieuwe mogelijkheden, brengen de wereld in bed of laten middels een krachtig beeld zien wat het hebben van zo’n ziekte betekent.

Het ontwerp van Hilberink Bosch is de Playtime Generator. Dit poppenhuis geeft een letterlijk beeld van de dagelijkse werkelijkheid voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte: zonder energie geen spel. Door het omzetten van de schakelaar wordt voelbaar en hoorbaar de energie voor het huis aangezet. Wordt de schakelaar weer omgezet en de energie uitgeschakeld, dan lopen de kernen langzaam leeg en zakken de vloeren weer naar beneden. Het huis is in rust en wacht op nieuwe energie.






De bijzondere poppenhuizen hebben in BKKC in Tilburg, in Schunck Heerlen, op de Dutch Design Week in Eindhoven, tijdens de Museumnacht in Arcam Amsterdam en in het Openbaar vervoer en Speelgoedmuseum in Doetinchem gestaan.
Deelnemende architecten zijn:
Femke Stout, Cie. M3H, Office Winhov, Zecc, REONALD, Ralph Brodrück, Marjolijn Guldemond, HilberinkBosch architecten, Dreessen Willemse Achitecten, Space & Matter, Maurer United Architects, DaF-architecten, Atelier PUUUR, Hans van Heeswijk architecten, Mei architects and planners, Studio Nauta, Marcel Lok en Antoine Bowers en groep Sverre (Dit team wordt gevormd door architect en initiatiefnemer Peter Masselink, Vincenth Schreurs, Koosjan van der Velden en Gerard van Heel).

Aan Playtime Generator werkten mee: Rolf van Boxmeer/Rezone, WerkPlaatsWerk, Air Design Studio, Herman van Esch, Zandenbouw, Rico Pronk lichtarchitectuur.