prijsvraag Rijnland bouwt een huis, Leiden
Rijnlands Architectuur Platform RAP + Gemeente Leiden, 2003
De gemeente Leiden heeft een locatie met twee kavels aangewezen om daar onder particulier opdrachtgeverschap twee woningen te laten realiseren. In de eerste ronde van de hiertoe uitgeschreven ideeënprijsvraag kunnen potentiële opdrachtgevers een programma van eisen opstellen voor een nieuw te bouwen woning. De twee winnende voorstellen dienen als uitgangspunt voor de ontwerpprijsvraag. De architectuur dient hoogwaardig, eigentijds en vernieuwend te zijn.
Onze inzending HELIX heeft een eervolle vermelding ontvangen. Als bij het DNA, vormt de dubbele helix hier de basis voor de identiteit van een familie

Een twee meter hoge ruwe gemetselde muur wordt op de grenzen van het kavel geplaatst. Deze moderne kloostermuur bepaald de grenzen van je eigen heiligdom, omsluit een eigen wereld, die wordt vormgegeven door je eigen dierbaarheden en je eigen manier van leven.
Een dubbele spiraal vormt de ruggengraat van de woning.
De eerste spiraal is de sluiproute naar de geheime boomhut. Hij start aan de openbare weg. Juist om de hoek bevindt zich een in het metselwerk verborgen deur, waarachter een route door de buitenlucht over een houten trap naar een groot dakterras voert. Hier geeft een entree via een trap toegang tot de woning van de kinderen. Twee grote kamers worden van elkaar gescheiden door een kastenwand. Door deze later te verwijderen ontstaat een zelfstandig functionerend (gasten)verblijf.
In de kloostermuur bevindt zich ook een houten schuifpoort. Hierachter geeft een glazen deur toegang tot een ruimte die een buffer vormt tussen de stad en je eigen wereld. Ongewenste blikken en geluiden worden hierdoor buitengesloten. In deze ruimte is kunst de belangrijkste vormgever. Tussen twee houten kastelementen betreedt je de eigenlijke woning en daarmee de tweede spiraal.
Hier zijn, als een continue ruimte, de verschillende functies aan elkaar gekoppeld: van besloten naar open, van privé naar toegankelijk, van donker naar licht. Van badkamer en slaapkamer via een kastenkamer naar de woonkeuken, waar een open verbinding met de tuin gemaakt kan worden. Verder omhoog langs een studieruimte naar de woonruimte, waar openslaande puien voor een zonnige plek zorgen. Een vijver met beeld geeft een gepaste afstand tot de openbare weg. De verschillende woonruimtes delen een gemeenschappelijk kastelement dat zich achtereenvolgens manifesteert als een keuken, een computerkast en als een buffetkast met ingebouwde vuurplaats. De bibliotheek tenslotte koppelt de twee spiralen. Als bij het DNA, vormt de dubbele helix hier de basis voor de identiteit van een familie

Posted in nieuwsprijzen / nominaties .