‘De esthetiek van toevalligheid’
In 2017 bleken zeven eiken op ons eigen erf in slechte staat te zijn. Ze werden gerooid en in plaats van de papierindustrie te bevoorraden met onze honderdjarige stammen, besloten we om een oude traditie nieuw leven in te blazen. Met het eigen materiaal en oude technieken is een nieuwe dwarsdeelschuur gebouwd op de plaats waar een collage van versleten bouwsels aan vervanging toe was. Negen eiken van landgoed De Wamberg, waarop we zijn gesitueerd, completeerden de benodigde hoeveelheid hout dat in totaal zestien eiken bedroeg. De nieuwe schuur past bij het monumentale karakter van de boerderij en volgt de gewoonte in de Meierij (de omstreken van ‘s-Hertogenbosch) om een aparte schuur voor stalling, opslag en extra werkruimte bij de boerderij op te trekken.
Op het erf zijn met een mobiele zagerij aan de hand van de tekeningen de bomen ongedroogd verzaagd tot het benodigde balkhout voor de draagconstructie, de kap en het plankhout voor de gevels. Hiervoor zijn de beste kernstukken uit de boom gebruikt. Voor de andere helft van de boomstam zijn we op zoek gegaan naar manieren om dit minder duurzame hout toch te kunnen gebruiken.
Op verschillende manieren zijn onbehandeld hout, beton en glas met elkaar vermengd geraakt, additionele omstandigheden als looizuur uit de eiken en onzichtbaar in het hout mee gegroeide ijzerdelen hebben onverwachte sporen in het hout en het beton achter gelaten.
Toevalligheid is hiermee een belangrijk onderdeel van de esthetiek van het gebouw geworden. Het geeft de hedendaagse schuur een levendig uiterlijk waardoor oud en nieuw wonderbaarlijk goed samenkomen.
Wil je meer informatie en beelden van dit plan zien klik dan hier voor de projectpagina of bekijk het bureaudocument Zestien eiken schuur.
link naar publicaties:





Hilberink Bosch architecten
Zandenbouw, Aarle-Rixtel
Brabant Hout
foto credits: René de Wit