Gisteravond, 26 mei, vond de lancering van het Jaarboek Architectuur 20/21 plaats in het Theater Zuidplein in Rotterdam. Onder de lampen was het lekker warm.
De Architectuur in Nederland redactie heeft de ervaringen van het afgelopen – uitzonderlijke – jaar gebruikt om de oogst van nieuwe gebouwen kritisch te bezien. Welke vorm van stedelijkheid en publiek leven moet de architectuur in de toekomst mogelijk (blijven) maken? En hoe ontwerp je voor de veranderende samenleving? Onder het overkoepelende thema Home Stretch schuiven Teun van den Ende, Kirsten Hannema, Arna Mackic aan tafel met architecten, gebruikers en bewoners onder leiding van moderator Geert Maarse. Aan de hand van een aantal geselecteerde projecten uit het 34ste Jaarboek komt de directe woonomgeving, gemeenschapszin en de relatie tussen architectuur en gentrificatie aan bod. Gastauteur en tevens gastspreker is dit jaar Massih Hutak (schrijver, columnist bij Het Parool en muzikant). Hij schrijft onder andere over de razendsnelle stijging van huizenprijzen en daarmee aan de toenemende ongelijkheid en gentrificatie. Daarnaast is Sofie de Caigny (directeur Vlaams Architectuur Instituut) gevraagd voor deze editie een tekstuele bijdrage te leveren.
Opening door Marcel Witvoet en Barbara Luns o.l.v. Geert Maarse
Gesprek met de redactie: Kirsten Hannema, Arna Mackic en Teun van den Ende in gesprek o.l.v. Geert Maarse
‘OVERGANG’ voordracht Massih Hutak
Panelgesprek 1 met Massih Hutak (gast redacteur), Emmelien Matthijsse (Theater Zuidplein), Vakwerk Architecten en Arna Mackic: thema Home Stretch en gebruikers, ingaande op veranderende rol en ambitie van Theater Zuidplein n.a.v. een nieuw pand als huisvesting en Vakwerkhuis als buurthuiskamer.
Panelgesprek 2 Geert Bosch met Sociaal Plan Orthen Links, Gus Tielens met Spaarndammerhart en Kirsten Hannema: hoe ontwerp je voor de veranderende samenleving.
Op uitnodiging sprak Geert over Sociaal Plan Orthen-Links, opgenomen in de editie 2020/2021. Onder andere sprak hij over de ziel van de wijk die ontstaat vanuit het belang van het ontwerpen voor bewoners, onder andere door het uitvergroten van herkenbare elementen waardoor men zich meteen thuis voelt. Daarnaast haalde hij het belang aan van de samenhang van het ontwerpen van buurten en wijken, de noodzaak van het maken van een ruimhartige en gezamelijke woonomgeving zodat de straat ook gebruikt wordt en van iedereen is. Een intensief proces dat inzet vergt van alle betrokken partijen met een uitkomst die de woonbeleving en het woonwelzijn optimaliseert.
Architectuur in Nederland uitgegeven door nai010 publishers is al ruim 30 jaar een onmisbaar overzichtswerk voor iedereen die zich voor de Nederlandse architectuur interesseert of er vakmatig bij betrokken is.
Naar nai010 publishers om het Jaarboek 20/21 te bestellen.
Bekijk de uitzending hier via het kanaal van AIR Rottedam op Youtube
De uitzending is georganiseerd door nai010 publishers & AIR Rotterdam.