ELLEN TEN DAMME

hilberinkbosch poppenhuis

Als vader van twee kinderen die zijn getroffen door de ziekte (een dochter is overleden), zet Masselink zich in voor de Stichting Energy4All. Zo heeft hij het project Doll’sHouse geïnitieerd, waarbij architecten een poppenhuis ontwerpen voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte. Daaraan werken onder meer de Architekten Cie, Zecc Architecten, Mecanoo Architecten en Hilberink Bosch. Alle architecten namen de uitdaging aan en het resultaat resulteert in 18 poppenhuizen die op verschillende manieren rekening houden met een handicap. Het project zorgt ervoor dat mensen op een speelse manier stil worden gezet bij de woonbeleving van kinderen met een handicap.

Het ontwerp van Hilberink Bosch is een playtime generator. Dit poppenhuis geeft een letterlijk beeld van de dagelijkse werkelijkheid voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte: zonder energie geen spel. Door het omzetten van de schakelaar wordt voelbaar en hoorbaar de energie voor het huis aangezet. Wordt de schakelaar weer omgezet en de energie uitgeschakeld, dan lopen de kernen langzaam leeg en zakken de vloeren weer naar beneden. Het huis is in rust en wacht op nieuwe energie.

Vanaf april 2017 reizen de bijzondere poppenhuizen door Nederland en uiteindelijk zullen ze worden geveild. Het hele traject is via facebook te volgen! Hieronder enkele beelden van Ellen ten Damme die ons poppenhuis activeert.

De playtime generator wordt geactiveerd
De playtime generator in volle glorie