TOUR DE HILBERINKBOSCH

De zomerexcursie ligt in het verschiet en we besluiten naar ‘s-Hertogenbosch te fietsen om er toekomstige, recent opgeleverde en zich bewezen projecten van het bureau te gaan bekijken oftewel Tour de HIILBERINKBOSCH, en de verwachte regenbui kwam precies op het moment dat we onder de luifel van een terras zaten. Lucky us!

Een fotoverslagje van een hele toffe dag.

We beginnen aan de overkant van het bureau op Landgoed Coudewater waar we aan werken. Nadat Bas heeft uitgelegd welke bomen zijn behouden en welke zijn verplaatst rijden we naar Den Bosch.
Op de Aartshertogenlaan bekijken we het renovatieproject waar we de nieuwe kozijnen voor hebben begeleid. Smalle profielen met hedendaagse normen. Het is heel goed gelukt.
Aartshertogenlaan (foto Rene de Wit)
Vanaf Boschveld rijden we naar de Citadellaan waar we de Kop van de Muntel bekijken. Het staat er nu 10 jaar en lijkt net opgeleverd. Het gebouw doet het enorm goed. (foto Rene de Wit)
Kop van de Muntel met de elegantie in de kromming van het bouwblok (foto Rene de Wit)
We steken het spoor over om naar de wijk Boschveld te gaan. Aangekomen bekijken we Boschveld-West dat er al even staat en de nieuwe gebouwen van het plan Boschveld-Oost waarvan hier het verspringende blok met grondgebonden woningen, (foto Rene de Wit)
Het appartementengebouw… (foto Rene de Wit)
… en het blok met rijwoningen. De gele steen, de beweging van de drie bouwvolumes in de wijk en ten opzichte van elkaar en het prettige metselwerk geeft Boschveld-Oost een aangename sfeer.
We blijven aan de noordzijde van het spoor en rijden naar het Paleiskwartier om Upstairs te gaan zien.
foto Rene de Wit
Het gebouw kondigt zich grootstedelijk aan… (foto Rene de Wit)
.. en is een schakel in de context van de omgeving. (foto Rene de Wit)
Op de sfeervolle soms zelfs intieme tuinbrug (Benthem Crouwel en Piet Oudolf) kijken we naar de verdiepte binnentuin van Upstairs waar enkele bomen zich al boven de rand van de brug aankondigen, een groene extensie.
Via de fiets(tuin)brug weer over het spoor naar de binnenstad om Amadeiro Urban Living in de Mortel te bekijken, het is bijna af, Jaap licht uitgebreid toe.
Aan de zijde Prins Bernhardstraat is het heldere resultaat tot in de elegante details al goed te zien.
Als laaste project bekijken we het Gasthuiskwartier waar we diverse woningen realiseren. de meeste zijn bijna gereed. De sfeer tussen oud en nieuw in de wijk voelt nu al fantastisch aan, een aanwinst voor ‘s-Hertogenbosch.
Spiegelvilla is als eerste opgeleverd en voegt zich als en heldere schakel in de bocht. De dubbele erker werkt zowel ruimtelijk en als daglichttoetreding voor de bewoners als architectonische beleving voor de passant. De Nieuwstraat heeft met haar entree naar de nieuwe wijk een, open en stedelijke sfeer gekregen.  (foto René de Wit)
Als verrassing en afsluiting van de Tour de HILBERINKBOSCH beklommen we de Sint-Jan kathedraal ‘De Avontuurlijke Klim’, twaalf tickets naar de top…
…waar we onderweg naar boven de tijd verloren en rond bleven zwerven op het dak. Met zoveel bouwdetails, raakten we niet uitgepraat.

Op het hoogste punt kijken richting het bureau van HILBERINKBOSCH in Berlicum!
Afgedaald en weer terug naar het bureau voor de zomer-barbeque. Gezellig tot in de late uurtjes in de immer fijne Zestien Eiken Schuur…
.. .en Murphy, AKA De Opzichter, had het ook zeer naar zijn zin!