Lakenveld, Land van Winkel Abcoude, foto: René de Wit
228 HBA_Lakenveld Abcoude_foto_Rene de Wit_2
Lakenveld, Land van Winkel Abcoude, foto: René de Wit
228 HBA_Lakenveld Abcoude_foto_Rene de Wit_3
Lakenveld, Land van Winkel Abcoude, foto: René de Wit
228 HBA_Lakenveld Abcoude_foto_Rene de Wit_4
Lakenveld, Land van Winkel Abcoude, foto: René de Wit

228 LAKENVELD LAND VAN WINKEL, Abcoude -3 rode villa's, onderdeel van sociaal plan 49 woningen, 11 appartementen, 20 villa's


Titel
Abcoude
Jaar
2022
Opdrachtgever
Janssen de Jong Projectontwikkeling
Publicatie
Architectenweb

Galerij

De nieuwe wijk Land van Winkel, een stedenbouwkundig ontwerp van LaSale, grenst aan de noordzijde aan een jaren ’70 uitbreidingswijk van Abcoude en maakt aan de zuidzijde een overgang naar het omringende veenrivierenlandschap. In het ambitieuze beeldkwaliteitsplan zijn voor elke kavel specifieke eisen omschreven voor volume, plasticiteit, detail, materiaal en kleur, zodat elke woning verschilt van zijn buren. Mede doordat aangrenzende plannen door verschillende architecten zijn ontworpen, ontstaat een gevarieerd en schijnbaar organisch gegroeid straatbeeld met een dorpse atmosfeer.

In het midden van het Land van Winkel, stroomt de wetering. Op de vertakking van dit water, wordt een ensemble met drie opvallende houten landschappelijke woningen ontworpen. Een terughoudend volume, dat zich vlijt aan de rand van de wetering, bevat twee woningen. In het midden van het volume vouwt de schil zich naar binnen en ontstaat een buitenterras aan het water. De woonruimtes groeperen zich rondom deze buitenruimte. Zo ervoor zorgend dat de avondzon tot diep in de woning valt. Het hoofdhuis is gelegen op de kop van de landtong, tussen de twee vaarten en is van alle zijdes zichtbaar. Sprongen in het drielaagse volume zorgen voor beschutte plekken op de ochtend- en avondzon. Een schoorsteen wordt extra uitvergroot en expressief vormgegeven en vormt het ankerpunt van het plan. De houten schil van de woningen is uitgevoerd in fijnbezaagde planken in een diep rode kleur, waarin de contrasterende snedes in het volume afgewerkt worden met een gladde witte band.

Door de zorgvuldige materialisering en detaillering, de expressieve vorm van het hoofdhuis en de verankering op de plek, vormt het ensemble een echte eyecatcher op deze centrale plek in de wijk.

 

Betrokken partijen

3 villa’s
onderdeel van 17 vrijstaande en 2-onder-1 kap woningen, en 30 geschakelde sociale huurwoningen, zie Project 228 Abcoude
opdrachtgever: Janssen de Jong Projectontwikkeling
aannemer dubbel huis: Bouwbedrijf Frans Vink & Zonen, enkel huis: Bolton
constructeur: Swinn
stedenbouwkundig plan: La4sale
landschapsarchitect: La4sale
fotografie: ©Réne de Wit

Team: Annemariken Hilberink, Geert Bosch, Frenske Wijnen, Nijs de Vries