HILBERINKBOSCH FELICITEERT HCVA

ARC18 detail award

Tijdens de feestelijke uitreiking op 22 november in de Van Nelle Fabriek te Rotterdam zijn de winnaars van de ARC18 Awards bekend gemaakt. Happel Cornelisse Verhoeven, HILBERINKBOSCH architecten en Rink Tilanus zijn genomineerd voor de ARC18 Detail Award met respectievelijk Cadix in Antwerpen, de  Zestien Eiken Schuur in Berlicum en Levensstrijdweg 1 in Zierikzee. De drie genomineerde projecten kenmerken zich door de sterke verbinding met de bouwpraktijk, maar zijn elk op hun eigen manier uitgesproken.

HILBERINKBOSCH feliciteert Happel Cornelisse Verhoeven Architecten van harte met het winnen van de Arc18 Detail Award.

 

zestien eiken schuur

In Berlicum is de jury positief verrast door het gevoelige karakter van de Zestien Eiken Schuur. Hout en beton creëren samen een spannend spel van texturen en brengen de eenvoudige schuur tot leven. Naast de aandacht voor de ambachtelijke bouwmethodiek hebben de architecten lef getoond door te experimenteren met ongebruikelijke details, bijvoorbeeld in de vormgeving van de kozijnen als brede lamellen. Deze combinatie tussen traditioneel en modern levert een authentiek en spannend project op.

Uit het juryrapport:

De Zestien Eiken Schuur in Berlicum door HILBERINKBOSCH architecten kenmerkt zich door het circulaire verhaal. Oude eiken van het eigen erf en het onderliggende landgoed zijn volledig gebruikt voor de nieuwe schuur, van de kolommen in de constructie tot de schaliën op het dak en van de lamellen voor het glas tot aan het meegestorte schors in het beton. Deze zoektocht naar een optimaal gebruik van de bomen levert een karaktervol project op dat aansluit bij de lokale boerderijtraditie.

 

Louterend effect op architectuuR

De ARC18 Detail Award bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. Goede detaillering werkt louterend op de architectuur en geeft haar een tijdloos mooie uitstraling. De jury heeft daarom gezocht naar verfijnde details die de architectuur naar een hoger niveau brengen en de tand des tijds weten te doorstaan. Daarvoor dient een detail op lange termijn goed bestand te zijn tegen klimatologisch wisselende omstandigheden.

Goede detaillering draagt bij aan de esthetiek van de functionaliteit van een gebouw en is daarmee medebepalend voor de ervaring en de waardering. Tegelijkertijd zorgt een goede detaillering voor een tijdloze uitstraling, een belangrijk aspect voor de duurzaamheid van een gebouw. Voor de ARC18 Detail Award heeft de jury gezocht naar verfijnde details die louterend werken op de architectuur. Daarmee pleit zij voor een hernieuwde uitvinding van het ambacht binnen het vakgebied.

Jury

Voorzitter Jacq. de Brouwer van Bedaux de Brouwer, Albert Herder van Studioninedots, George Henkens van Aronsohn raadgevende ingenieurs, Hans de Wilde van D.W. Investments en secretaris Marieke Giele van de Architect.

De ARC18 Detail Award is een initiatief van KUBUS en de Architect.

Wil je meer informatie en beelden over Zestien Eiken Schuur, klik dan hier voor de projectpagina of bekijk het bureaudocument Zestien Eiken Schuur.