Beeldbuizenfabriek ih Jaarboek

Annemariken Hilberink slaat met trots de zojuist ontvangen publicatie open op het project Beeldbuizenfabriek. Het is de zevende publicatie van HILBERINKBOSCH in het Architectuur in Nederland Jaarboek. Met dank aan Yvonne Segers van BiermanHenket voor de leuke foto.

Zie HIER Beeldbuizenfabriek in het Architectuur Jaarboek 21/22.

Dinsdagavond 24 mei presenteerde nai010 uitgevers in samenwerking met AIR: Time to Talk – de lancering van Architectuur in Nederland Jaarboek 2021 / 2022.

Architectuur in Nederland peilt elk jaar, nu al 35 jaar, de staat van de architectuur in ons land. Naast het bekende overzicht van de opmerkelijkste en meest toonaangevende gebouwen in Nederland signaleert de redactie, bestaande uit Teun van den Ende, Uri Gilad en Arna Mačkić , trends, thema’s en ontwikkelingen in de architectuur.

In deze 35ste editie van het jaarboek signaleert de redactie dat er zich een koerswijziging in de architectuurpraktijk aftekent en besloot om daarover met ontwerpers in gesprek te gaan. Ze vroeg vakgenoten hun licht te werpen op uiteenlopende onderwerpen die uit de vele ingezonden projecten naar voren kwamen. Zoals de autonomie van de ontwerper, die onder druk is komen te staan door de huidige nadruk op financiële haalbaarheid, of de noodzaak om maatschappelijke en ecologische uitdagingen het hoofd te bieden.

Kan de architect, wiens macht beperkt is, daarbij nog een verschil kan maken? Een klein aantal uitzonderlijke projecten, constateert de redactie, bewijst dat het mogelijk is. Wat nodig blijkt is uitzonderlijk vakmanschap, kennis van zaken, of simpelweg volharding en overtuigingskracht. Van welk van deze eigenschappen bedienen architecten zich en wat levert dat op? Onder het overkoepelende thema Time to Talk gaan de redactieleden onder leiding van  Saskia van Stein het gesprek aan met Floris Alkemade, Ninke Happel, Afaina de Jong, Karin Laglas, Marjolein van Eig, Do Janne Vermeulen en anderen en komen de geselecteerde projecten voorbij.

Wil je meer weten over Beeldbuizenfabriek klik dan HIER