Houtbouwers Tegenlicht Meet Up

Een Tegenlicht Meet Up is steeds gekoppeld aan een aflevering van het programma Tegenlicht van de VPRO. De aflevering Houtbouwers die op zondag 18 oktober op tv was, gaat over hoe bouwend Nederland langzaam overstapt op hout. Donderdag 21 november praat Tegenlicht Meet Up verder over het onderwerp in Bibliotheek Oss. Kijk HIER voor informatie.

Speciale gast is Geert Bosch (zie foto) van HILBERINKBOSCH architecten in Berlicum. Dit architectenbureau werkt veel met hout. Een goed voorbeeld hiervan is de Zestien Eiken Schuur in Berlicum. Aanwezig is ook Saskia Mosmans. Zij woont in een houten huis. 

De aanvang van Tegenlicht Meet Up is 20.00 uur. Wie eerst de aflevering Houtbouwers wil zien, kan om 19.00 uur al terecht. De entree is gratis.

Zestien Eiken Schuur (foto René de Wit)

Nederland staat voor een paradoxale opgave: meer bouwen en minder uitstoten. Om de woningnood op te lossen moeten er in 2030 één miljoen woningen worden gebouwd, maar het huidige bouwen met beton overschrijdt de milieunormen. Is houtbouw de oplossing?

Momenteel liggen veel nieuwbouwprojecten stil omdat zij stuiten op internationale afspraken over CO2-reductie en stikstof. Als we op de huidige manier doorbouwen met cement, beton en staal komt bij de bouw van 1 miljoen nieuwe woningen ongeveer 55 miljoen ton CO2 vrij.

Maar er is een alternatief: bouwen met hout. Het nieuwe ‘kruislaaghout’ – ofwel CLT: Cross Laminated Timber – veroorzaakt geen uitstoot, maar slaat juist CO2 óp. Tevens kan met CLT ‘prefab’ veel sneller worden gebouwd. Omdat met het oersterke en brandveilige CLT zelfs hoogbouw gerealiseerd kan worden, kreeg het hout al snel de bijnaam ‘het nieuwe beton’.

Architectuur Jaarboek 2018/2019 | NAI010 Publishers
Architectuur Jaarboek 2018/2019 | NAI010 Publishers

In een Tegenlicht Meet Up wordt nagepraat over een aflevering van VPRO Tegenlicht. In dit journalistieke televisieprogramma worden nieuwe ideeën en trends onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap.

tekst Tegenlicht Meet Up