‘Win-win-win-win-situatie’

Tien jaar geleden op woensdag 11 november 2009 wordt wooncomplex Symfonie in ‘s-Hertogenbosch-Zuid geopend, zestien zelfstandige en prikkelarme grondgebonden woningen voor bewoners met een schizofreen ziektebeeld. In zijn soort is Symfonie in Nederland het tweede woonproject dat er komt op initiatief van een groep betrokken ouders en wordt gerealiseerd door een samenwerkingsverband van Woningbouwcorporatie Zayaz, Zorgorganisatie Cello en Stichting Symfonie.

introductie door Jos van Rijsingen in Tien jaar Woonvoorziening Symfonie

Deze mijlpaal viert Stichting Symfonie met een hartverwarmende publicatie ‘Tien jaar Woonvoorziening Symfonie’ met uitgebreide anekdotes over de totstandkoming van het project en portretten van haar bewoners en betrokkenen.

De bomen zijn gegroeid en de specifiek ontworpen woningen blijken heel goed te werken voor bewoners met een schizofreen ziektebeeld. Jos van Rijsingen, voorzitter van Stichting Symfonie, zegt het volgende over een decennium van deze experimentele nieuwbouw op zorggebied: ‘Na tien jaar constateer ik dat er sprake is van een win-win-win-win-situatie. Bewoners, ouders, Cello en de gemeente kunnen tevreden zijn op wat gezamenlijk tot stand is gebracht. Ik hoop dat het een inspiratie kan zijn voor meer initiatieven.’

toelichting Geert Bosch in Tien jaar Woonvoorziening Symfonie

Ook voor HILBERINKBOSCH architecten is het project Beethovenlaan dat naast 16 zorgwoningen van Symfonie, 10 patiowoningen en 22 seniorenappartementen omvat succesvol. Het wordt opgenomen in het Jaarboek Architectuur in Nederland 2010/ 2011.

Wil je meer weten over dit project klik dan hier voor de projectpagina of download het bureaudocument Beethovenlaan.

Jaarboek Architectuur in Nederland 2010/ 2011 | NAI Publishers
Jaarboek Architectuur in Nederland 2010/ 2011 | NAI Publishers
Cover publicatie Tien jaar Woonvoorziening Symfonie, uitgave november 2019