Eervolle Vermelding BNA

Zeer verheugd zijn we met de eervolle vermelding voor onze Zestien Eiken Schuur bij de BNA Beste Gebouw van het Jaar verkiezing 2019!

Vrijdag 17 mei hebben we deze fantastische honorering ontvangen uit handen van Fred Schoorl directeur BNA tijdens de prijsuitreiking in de LocHal in Tilburg, dat ook in de prijzen viel. De jury bestaande uit Ferdi Licher, Chantal Schoenmakers, Jeroen van Schooten, Bianca Seekles en Renske van der Stoep onder leiding van voorzitter Jort Kelder bekroonden het project.

 

Het juryrapport:

‘De vervallen schuur naast hun tot kantoor verbouwde boerderij was aan vervanging toe en op eigen erf en even verderop waren zestien dode eiken geveld, ‘buitenbeentjes’ met kleine beschadigingen die niet als bouwhout verkocht mogen worden en zodoende in de papierfabriek dreigden te verdwijnen. Een plus een is drie, dachten de architecten Annemariken Hilberink en Geert Bosch. Ze besloten het experiment aan te gaan en met dit hout een nieuwe schuur te bouwen, die dienst doet als autogarage, berging en maquettewerkplaats. Daarbij stelden ze zichzelf voor de uitdaging om de hele boom, inclusief splijthout en schors, te verwerken; ‘circulair zoals de boer dat vroeger deed’. Het heeft een prachtige, verrassende ruimte opgeleverd, met een eigenwijs asymmetrische kap en een gevel van bast.

Dit project weet de jury om meerdere redenen te enthousiasmeren; het gebouw is prachtig in harmonie met het omringende landschap, ademt vakmanschap en maakplezier, en biedt een warme sfeer. Tegelijk toont het de ‘kracht van de imperfectie’ en is het een mooi ’talking point’ om de doorgeslagen (duurzaamheids)certificering in de bouw ter discussie te stellen. Het gebouw is flexibel te gebruiken en kan doorontwikkeld worden tot woonruimte; het is geïsoleerd en leidingwerk voor een badkamer is al aangelegd.

De jury ziet het als een oproep om meer aandacht te geven aan tactiliteit, (circulair) materiaalgebruik en experiment. Hiervoor krijgt dit project een Eervolle Vermelding.’

Lees het gehele juryrapport hier

Meer weten over het project Zestien Eiken Schuur? Klik dan hier

spread Zestien Eiken Schuur in de publicatie Gebouw van het Jaar 2019 #gebouwdgeluk