BEELDBUIZENFABRIEK GENOMINEERD

We zijn verheugd dat het plan Beeldbuizenfabriek tot de selectie van acht genomineerde projecten voor de Dirk Roosenburgprijs behoort. Na haar bezoek in september zal de jury uiteindelijk één project aan wijzen als winnaar. In oktober zal het winnende project bekend worden gemaakt.

De Dirk Roosenburgprijs voor ruimtelijke kwaliteit wordt sinds 1989 om de twee jaar toegekend aan een project dat een positieve bijdrage levert aan de identiteit en het gebruik van de stad Eindhoven. Het doel van de prijs is het stimuleren van ruimtelijke kwaliteit.

Beeldbuizenfabriek

Het iconische beeld van de Beeldbuizenfabriek welke rond 1950 op deze locatie in Strijp R werd gebouwd, is een grote inspiratiebron geweest voor het ontwerp van deze nieuwe wijk van 60 woningen en 20 appartementen. De typische shedaken, de in de gevel zichtbare constructieve structuur, de afmeting van de ranke metalen kozijnen en de beeldbepalende verntilatietorens van de glasovens, zijn allemaal elementen die hebben geleid naar een hedendaags plan met kenmerkende woningen en bijzondere woningplattegronden. De typerende verdeling in rood, groen en blauw, verwijst naar de samenstelling van licht van de eerste televisies en wordt daarmee ook een verwijzing naar het geschiedkundige aspect van deze locatie.

Door inspiratie te halen uit het gebied en de gesloopte bebouwing, hecht het plan zich in heldere taal aan het industriële verleden van de oude Philips fabrieken en raakt het aan de herinnering van deze bijzondere periode in de ontwikkeling van Eindhoven.

Zie de acht genomineerde projecten op Architectenweb

Wil je meer informatie en beelden over Beeldbuizenfabriek, klik dan HIER voor de projectpagina.

 

 

 

fotografie: Réne de Wit